Skip links
entegrasyon nedir 3

What is Integration and How Does It Work? | Best Integration Models of 2023

Sistem entegrasyonu aslında yeni bir kavram değildir.

Bilişim sistemleri zaman içinde büyüyüp geliştikçe birbirlerinden uzaklaşmaya başladılar. 

Bir tedarikçinin çözümleri diğerininkiyle iletişim kurmuyordu. 

Ve bu teknoloji karmaşasını düzenlemenin bir yolu olmalıydı. Entegrasyon bu noktada karşımıza çıktı.

Bu yazımızda entegrasyon nedir, nasıl çalışır sorularının cevabına ve entegrasyonun bankacılık sektöründe gelişimine, faydalarına ve özelliklerine bakacağız.

O zaman gelin başlayalım.

Entegresyon Nedir?

Entegrasyon nedir; Bankacılıkta sistem entegrasyonu (bazen SI olarak anılır), geleneksel olarak ayrı olan temel hizmetlerin yükseltilmesi ve bağlanmasına yönelik oldukça karmaşık bir süreçtir.

Bunlar, müşterilerin yararlanabileceği ürün ve hizmetlerin yanı sıra çalışanların kullanabileceği temel arka uç yönetim görevlerini içerir.

Basitçe entegrasyon nedir diye baktığımızda müşterilerinizin her birinin finansal hesaplarını tek bir yere bağlama sürecini ifade eder. 

Yeni bir kavram olmayan sistem entegrasyonu covid-19 sürecinde hayatımızda iyice yer edinmeye başlamıştır.

Covid-19 pandemisi kullanıcıları bireysel bankacılık hizmetlerine yöneltmiştir. Artık insanların bankadaki işlemlerine veya kredilerine uzaktan, kolay erişime her zamankinden daha fazla ihtiyacı var.

Ancak başarılı bir entegrasyon gerçekleştirmek için bir bankanın hedefler, bütçe ve işgücü kaynakları arasında doğru dengeyi bulması gerekir.

BT entegrasyonu veya sistem entegrasyonu, daha verimli, üretken ve hızlı olmak için BT kuruluşunuz genelinde verilerin, uygulamaların, API’lerin ve cihazların bağlanmasıdır. 

Entegrasyon nedir sorusunun cevabını açıkladığımıza göre banka entegrasyonuna değinebiliriz.

Banka entegrasyonu, sınır ötesi bankacılık faaliyetlerinin bankacılık varlıklarının sınır ötesi akışıyla birbirine bağlı olduğu karmaşık bir süreçtir. 

Yıllar geçtikçe, düzenleyici kurumlar bankacılık sektöründeki engelleri azalttı ve teknoloji ilerledi. Bu ilerleme, bankacılık hizmetlerinin sınır ötesi sağlanmasının maliyetini azalttı. 

Küresel olarak, kurumsal faaliyetler uluslararası finansal hizmetlere olan ihtiyacı artırdı. Bu tür faaliyetler, küresel bankacılık entegrasyonu talebini artırdı.

Entegrasyon nedir; BT’deki her şeyin birlikte çalışmasını sağladığından oldukça önemlidir.

Entegrasyon nedir; Sadece bağlantı kurmakla kalmaz, aynı zamanda farklı sistem fonksiyonlarını birbirine bağlayarak sağlanan yeni fonksiyonellikler aracılığıyla değer katar. 

Teknoloji, bankacılık kuruluşlarının birden çok konumdaki büyük bilgi akışlarını yönetmesini mümkün kılar. Ayrıca, bankaların riskleri daha düşük maliyetlerle değerlendirmesine ve yönetmesine yardımcı olur. Bu tür gelişmeler, sınır ötesi bankacılık hizmetleri sunmanın maliyetini düşürmektedir.

Teknoloji, sınır ötesi bankacılık yeteneklerine büyük ölçüde katkıda bulunuyor ve şirketler olağanüstü bir hızla büyüyor; daha karmaşık uluslararası hizmetlere olan talep sürekli artıyor. Birden fazla teknolojik gelişmeye rağmen, bankacılık sektörünün küresel olarak entegre olabilmesi için daha kat etmesi gereken çok yol var.

Banka Entegrasyonun Faydaları Nelerdir?

Entegrasyon nedir sorusunun cevabını verdikten sonra faydalarına değinebiliriz.

Müşteriniz birçok farklı finans kurumu (işletmeler vb) kullanıyorsa eğer finans işlemlerinde kullanıcılarınızın çalışmalarını, işlemlerini hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde yapmaları iiçin entegrasyon oldukça önemlidir.

Haydi gelin aşağıda entegrasyonun faydalarına birlikte bakalım.

Zamandan Tasarruf:

Hesap işlemleri sürekli tek bir platform üzerinden görüntülenir. Böylelikle; birden çok farklı web sitesinde oturum açarak veya birden çok farklı bankayı ziyaret ederek zaman kaybetmeden müşterilerinizin mali durumunu izleyerek işlemleri kısa bir sürede yapmanıza olanak tanır.

Organize Olmanızı Sağlar

Bankacılık entegrasyonu, müşterilerinizin finansal hesaplarına çevrimiçi, bulut tabanlı kontrol panelinizde tek bir yerden erişmenizi sağlar. Bir hesabı hızlı bir şekilde kontrol etmeniz veya bir işleme çapraz referans vermeniz gerekiyorsa, ihtiyacınız olan bilgileri bulmak için birden fazla dosya, rapor ve defterlerle uğraşmazsınız.

Gereksiz Evraklara, Kağıtlara Son

Müşterilerinizin mali verileri dernek yönetimi yazılımınıza entegre edildiğinde, mali durumlarını yönetmek için çok sayıda beyan veya fiziksel defter tutmanıza gerek kalmaz. Obifin’in bankacılık entegrasyonu yoluyla çevrimiçi olarak yönetmek, gereksiz kağıt kullanımını azaltır ve işinizi kolaylaştırır.

Online Ödeme

Müşterilerinizin finansal hesaplarını Obifin’e bağlayarak, aidatlarını ve değerlendirmelerini elektronik olarak ödeyebilecekleri çevrimiçi bir web portalı oluşturabilirsiniz. 

Ücretler toplandıkça, para otomatik olarak doğru hesaba yatırılacak şekilde ayarlanabilir. 

Böylelikle zamandan tasarruf sağlar ve hataları azaltmış olursunuz

Artık mevduat fişleriyle bankaya gitme ve ardından defterleri elle güncelleme yok oldu. 

Ek olarak, kullanıcılarınızın ödeme işlemlerini istediğiniz şekilde listeleyerek gruplandırabilirsiniz. 

Otomatik Mevduat

Bir görevi ne zaman otomatikleştirebilseniz, kendi işiniz ve müşterileriniz için zamandan ve paradan tasarruf edersiniz. 

İlişkilendirme muhasebesi yazılımını bankacılık entegrasyonuyla kullanmanın birçok nedeninden biri de budur.

Otomatik Fatura Ödeme

Mevduat, bankacılık entegrasyonu yoluyla otomatikleştirilebilen tek finansal işlem türü değildir. Müşterileriniz için faturaları otomatik olarak ödeyebilirsiniz.

İşlemleri Gerçek Zamanlı İzleyin

Son olarak, bankacılık entegrasyonu, işlemleri gerçekleştikçe gerçek zamanlı olarak izlemenizi sağlar. Müşterileriniz için dolandırıcılığı ve finansal kötü yönetimi önlemeye yardımcı olmak işinizin bir parçasıdır.

Banka işlemlerini canlı olarak izleyerek, herhangi bir hatayı veya şüpheli etkinliği anında fark edebileceksiniz. Bu, olası mali sorunları müşterileriniz için daha büyük bir sorun haline gelmeden önce durdurmak için harekete geçebileceğiniz anlamına gelir.

Entegrasyonun Çalışma Prensipleri

Kurumsal uygulama entegrasyonu

Bu teknoloji karmaşasına yönelik bir çözüm ise; teknolojiler, araçlar ve uygulamalar arasında gerçek zamanlı, mesaj tabanlı entegrasyonu uygulayan bir çerçeve olan kurumsal uygulama entegrasyonu (EAI) idi. Bu mesajlar, bireysel uygulamalarda oluşturulan değişiklikler veya parametreler tarafından tetiklenir. EAI, noktadan noktaya ve merkez-bağlantı parçası olmak üzere 2 yoldan biriyle gerçekleştirildi.

Noktadan noktaya model (Point -to-point integration), her uygulamanın BT’nizin diğer uygulamaları ve parçalarıyla iletişim kuracak şekilde özelleştirilmesi gerektiği anlamına geliyordu. Bunların tümü, her BT varlığı ve bağlandığı her varlık için özelleştirilmiştir. Bu aynı zamanda çok sıkıcı bir iştir ve anlaşılır bir şekilde hataya oldukça açıktır. İşleri daha da karmaşık hale getirmek için, siz altyapınızı ve uygulamalarınızı güncellerken bu modelin bakımı zaman içinde çok zor olabilir.

Bunu çözmek için, uygulamalar ve hizmetler arasındaki bağlantıların merkezi bir aracı olan merkez tarafından işlendiği merkez ve bağlı bileşen modeli (hub and spoke integrastion) vardır. Hub’ı uygulamalara ve hizmetlere bağlayan bağlantı uçlarına ayrı ayrı bakım yapılabilir. Bu, hub ve konuşmacılar aracılığıyla yürütülen tüm entegrasyon sanatlarıyla uygulamaların kendilerinin daha odaklı olmasını sağlar. Bu yaklaşımın ana dezavantajı, merkezin merkezileştirilmesidir. Sistem ve altyapı iletişimleriniz için tek bir arıza noktası haline gelir. EAI merkez ve bağlı bileşen modelindeki tüm entegrasyonlar, tasarım gereği, merkezin çalışmasına bağlıdır.

Kurumsal hizmet veri yolu

EAI merkez ve bağlı bileşen yaklaşımının ardından, ileti tabanlı soyutlama sağlayan ve hizmetleri uygulamalar arasında modülerleştiren bir araç olan kurumsal hizmet veri yolu (ESB) geldi.

Bir ESB ayrıca, uygulamalarınızı ve verilerinizi birbirine bağlamak için tüm bu modülerleştirilmiş hizmetlerin paylaşıldığı, yönlendirildiği ve organize edildiği merkezi bir merkez görevi görür. Bu, EAI merkez ve bağlı bileşen için daha iyi bir çözümdür, ancak kuruluşlar büyüdükçe, varlıklar ekledikçe ve tüm mülklerinde ve yazılım kaynaklarında daha fazla hıza ihtiyaç duydukça bu sistemin iyileştirilmesi için sürekli olarak dönüştürülmesi gerekmektedir.

Ayrıca ESB’ler;

ESB’ler kendilerini açık standartları kullanan bir hizmet olarak sunarlar. Bu, her uygulama için benzersiz arayüzler yazma ihtiyacını ortadan kaldırır.

Entegrasyon hizmetleri, uygulamalarda minimum değişiklikle devreye alınabilir.

ESB’ler, yeni dağıtımları kolaylaştırmak için endüstri standardı, açık protokollere ve arayüzlere güvenir.

Çevik (Agile) Entegrasyon

Şimdiye kadar entegrasyon nedir ve nasıl çalışır sorularının cevaplarını tartıştık. 

Peki çevik entegrasyon nedir? 

Basitçe ifade etmek gerekirse, Çevik ve DevOps yöntemleriyle geliştirilen günümüzün gevşek bağlı, bulut yerel uygulama mimarileri , entegrasyon için eşit derecede çevik ve ölçeklenebilir bir yaklaşıma ihtiyaç duyar.

Özellikle çevik entegrasyon, API’ler gibi entegrasyon teknolojilerinin Linux kapsayıcılarına dağıtılmasını ve rollerinin işlevler arası ekiplere genişletilmesini içerir. Agile integration mimarisi, 3 temel yeteneğe ayrılabilir: dağıtılmış entegrasyon, kapsayıcılar ve uygulama programlama arabirimleri.

Mevcut Bankacılık Sektörü Durumu ve Gereksinimleri

Mevcut bankacılık sistemi ve onun hantal, modası geçmiş uygulamaları, bankacılık entegrasyonu üzerinde önemli bir etkiye sahip. 

Dünyadaki çoğu banka, durmuş BT gelişimi nedeniyle hala eski BT altyapısı üzerinde çalışıyor. Her ülkenin banka kurumları farklı düzeylerde teknoloji benimsemeye sahip ve bunu tek bir operasyon platformuna getirmek zorlu bir iştir. 

Mevcut bankacılık sistemleri çok fazla veri üretiyor, ancak bu veriler eskimiş sistemlerle yönetiliyor. Verileri işlemek için genellikle düşük seviyeli teknoloji kullanılır ve bu da bankaya herhangi bir fayda sağlamaz. 

Ayrıca, müşteri odaklı etkileşim araçlarının eksikliği de var.

Bu, uluslararası bankacılıkta tek tip standartlar tasarladığınızda bir zorunluluk olan gerekli düzenleyici standartlara uyumsuzluk olduğu anlamına gelir. 

Müşteri deneyimi zayıf ve memnuniyet seviyeleri düşüyor. 

Başarılı bankacılık için çok önemli bir faktör olan gelir azalır ve banka için bir itibar kaybı olabilir, genellikle geri kazanılması zordur. Bu tür engellerle, yeni ürün geliştirme genellikle yavaş ve uzundur.

Teknolojik açıdan bakıldığında, bankacılık sektörü çevik bir bilgi teknolojileri altyapısına ihtiyaç duymaktadır. Nesnelerin interneti, bulut ve benzeri diğer teknolojileri gibi akıllı veri yönetim sistemlerini kullanmaktadır.

Son olarak, bankacılık sektörü hem müşterileri hem de işletmeleri yönetmek için sağlam bir düzenleyici çerçeve uygulamalıdır.

Bu uyarlamalar ile işletmeler operasyon ve uyum maliyetlerini azaltacaktır. Otomasyon süreci, bankalar için kritik karar verme üzerindeki baskıyı azaltacaktır. 

Teknoloji ile iyi entegre olmuş bir bankacılık sistemi, sunduğu her hizmet veya ürün için gelir artışı için iyi bir konumdadır. Bankalar yeni girişimleri hızla uygulayabilir ve gelir hızla artabilir.

Banka Entegrasyonuna Yardımcı Teknolojiler

Uygulama Programı Arayüzü (API’ler)

API’ler hız, kişiselleştirme yetenekleri ve çevikliği ile tanınırlar. Bankaların çoğu API’ler aracılığıyla entegre edilmiştir. Bu teknoloji, banka entegrasyonu için çok önemlidir.

Şu anda topluluk tabanlı bankacılıkta API‘lerin yaklaşık yüzde 35’i uygulanmaktadır. 

Bankacılık kurumlarının, verimliliği artırmak için iş ortağı verilerini ve ürünlerini hızla entegre etmesi gerekir. 

API’nin uygulanmasına yönelik özel bir zorluk, ortaklık birleşmeleridir. Bu tür ortaklıkların işlenmesi, uzun yasal müzakereleri, fiyatlandırma tartışmalarını, gelir paylaşımı tartışmalarını ve daha fazlasını içerir. Bu, API uygulamasını durdurabilir.

Bulut Bilişim

Operasyonları buluta taşımak, bankacılık sektöründe oldukça faydalarıdır. Yapay zekayı ve onun benimsenmesini desteklemek için bulut teknolojilerine ihtiyaç vardır. 

Yapay zeka çok büyük miktarda veriyle uğraştığı için bulut, bilgiyi kullanmak, işlemek ve kullanmak için ideal bir platformdur. Bankacılık hizmetleri, müşteri tabanlı faaliyetlerin yanı sıra dahili organizasyon süreçlerinin performansını artırmak için veri analitiği uygulamaya başladığında çok önemlidir.

Dijital Hesap Açma

Dijital hesap açma teknolojisi, birçok kuruluşun yeni sistemler kurması veya mevcut sistemlerini yükseltmesi ile bankalar genelinde hızla uygulanmaktadır. Bu teknolojinin anahtarı, sürecin nasıl doğru bir şekilde gerçekleştirileceğini belirlemektir. 

Bankalar dijital teknolojileri uygulamaya koydukça, müşterilerin portallara erişmesine yardımcı olmak için düzenlemeler kolaylaştırılmalıdır. Otomatik doldurma formları standart prosedürdür, ancak bankaların kimlik doğrulama protokollerinin sağlam ve uyumlu olmasını sağlamaları gerekir. Bu teknoloji, bankacılık sektöründe büyük bir destek görecek.

Video Araçları

Bankacılık entegrasyonu, video teknolojisine yapılan yatırımdan yararlanır. Videolar karar verme sürecini hızlandırır, üretkenliği artırır, yenilikçi ürün ve hizmetler sağlar ve gelişmiş müşteri deneyimi için hayati önem taşır. Video araçları, banka pazarlama operasyonlarının hizmetleri iyileştirmesine ve rakipleri geride bırakmasına da yardımcı olabilir. Ek olarak, video araçları, daha iyi işleyen iş operasyonları için gerekli olan bir insan unsuru getirir.

Blockchain

Blockchain, finansal yönetimi tek bir noktadan bir bilgisayar ağına dağıtır. Blockchain teknolojisinin uygulanması, bankalar için operasyonel maliyetleri oldukça önemli ölçüde azaltır. Bankaların ödemeler, havaleler ve izlenebilirlik hedefleriyle yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur. Banka ağı içinde işbirliği yapılırken veri paylaşım prosedürleri artırılır.

Yapay Zeka

Yapay Zeka (AI), aşağıdakiler gibi çok çeşitli teknolojileri içerir: veri bilimi, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Doğal Dil Programlama (NLP). Bu teknolojilerin her biri, bir finans kurumunun operasyonlarını ilerletmek için çalışır. Bankalar, müşteri süreçlerini güçlendirmek için yapay zekadan yararlanır.

Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)

CRM’ler bir süredir ortalıkta varlar ve bankalar bu platformlarla müşteri yakınlığının arttığını fark ediyor. CRM’ler nakit akışlarını artırmaya, teklifleri iyileştirmeye ve müşteri deneyimlerini geliştirmeye yardımcı olur.

Banka Entegrasyonunun Geleceği

Entegrasyon nedir ve geleceğinde neler vardır?

Bankacılık işi büyüdükçe, bankalar mevcut bankacılık yapılarını eleştirel bir şekilde değerlendirmeli ve bunların döviz veya nakit akışı yönetimi gibi uluslararası politikalarla uyumlu olarak geliştiğinden emin olmalıdır. Bu güçlü temel, yeni platformların banka entegrasyonu için iyi bir şekilde kurulmasını sağlayacaktır.

BT altyapısı eksikliği, yönetişim ve uyumluluk sorunları veya boğucu mevzuat nedeniyle sakat kalan bankalar, müşteri ve gelir kaybına uğrar ve hızla önemsiz hale gelir.

Küresel Banka Entegrasyonu Karşısındaki Zorluklar

Fintechler

Bankacılık sektörünün dünyadaki mevcut durumunun yanı sıra, bankacılık entegrasyonuna yönelik zorluklar fintech şirketlerinden de kaynaklanmıştır. Avantajları, çevik yapılarından ve müşteri odaklı yaklaşımlarından kaynaklanmaktadır. Fintech şirketleri, katı bir yönetişime sahip olmadıkları, ancak bu alandaki deneyim eksiklikleri, yetersiz sermayeleri ve küçük müşteri tabanları nedeniyle beklendiği gibi bankacılık hizmetlerine zarar vermedikleri için başarılı oluyorlar.

Techfinler

Fintech’lerle karşılaştırıldığında, techfin’ler temel işlevi olarak teknolojiler yaratan ve bunları finansal hizmetler sağlamak için kullanan şirketlerdir. Techfins, geniş bir müşteri veri tabanı ve kurumsal ve bireyler için kişiselleştirilmiş bankacılık gereksinimlerinde yeterli deneyimle geliyor ve bu da onları bankacılık sektörü için ciddi bir rekabet haline getiriyor. Techfins, çok büyük miktarda veriyi analiz ediyor ve bu da onlara geleneksel bankalara göre avantaj sağlıyor.

Teknolojik Zorluklar

Piyasa doygunluğu, tekdüzelik eksikliği ve teknoloji uygulama sorunları gibi banka entegrasyonunun önünde başka engeller de var. Bankacılığın bölgesel piyasalarda yoğunlaşması, küresel bankaların nüfuz etmesini ve genişleme için gerekli teknolojik yatırımları yapmasını zorlaştırabilir.

Ek olarak, tek tip protokollerin olmaması entegrasyonu tüm sağlayıcılar için zorlaştırır. Tek tip protokoller, kredi kartı almaktan sözleşmeleri uygulamaya kadar işleri kolaylaştırır.

Son olarak, tüm ülkelerin bankacılık sistemleri aynı hızda gelişmemiştir. Bu, finansal piyasalarda teknolojinin uygulanmasına engel teşkil edebilir. Benzer şekilde, düzenleyici normlar ülkeler arasında farklılık gösterir ve tek tip bir zemin bulmak zor olabilir. Bazı ülkeler tamamen entegre olurken, diğer ülkeler silolu banka sistemleri veya eyalet çapında veri siloları ile geride kalıyor.

Bankacılıkla İlgili Diğer Yazılarımıza Göz Atın

https://www.obifin.com/blog/acik-bankaclilik-nedir/
We use cookies to provide you with the best web experience. You can read the privacy policy here.
explore
scroll